Porto

Porto, een stad vol verrassingen en zeker een stedentrip waard. Eigenzinnige delicatessen, heel veel winkels, parken en musea. Ontdek deze Portugese havenstad.

Een bezoek meer dan waard. boek nu jou vlucht>>> Vlucht boeken

Voor betaalbare en goede hotels in Porto kijk je hier>>> Vlucht Met Hotel Porto

Meer info porto:

Porto is een Portugese gemeente en havenstad in het noordwesten van Portugal, aan de Costa Verde. Porto is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro. Het is de op één na grootste stad van Portugal.

Tijdens een kort bezoek aan Porto zijn er enkele plaatsen die u zeker moet bezoeken. Deze stad heeft volgens de vele bezoekers iets mystieks dat moeilijk te omschrijven is en verandert naargelang de plaats, het tijdstip en het daglicht.

Maar het heeft ook zeker te maken met de mensen die erom bekend staan liberaal en aangenaam in de omgang te zijn, met de Douro en het erfgoed aan de oevers van deze rivier, met de bruggen en monumenten, de azulejos, de met bloemen versierde balkons en de winkelstraten. Het historisch centrum van Porto en de andere oever van de Douro in Vila Nova de Gaia, waar zich de portwijnkelders bevinden, zijn erkend als werelderfgoed.

Het Estação de S. Bento, waarvan de stationshal volledig is bedekt met azulejos, is de ideale plek om een stadswandeling te beginnen. Iets verderop ligt de kathedraal die u zeker niet mag missen. Vanaf het plein heeft u een eerste uitzicht over de rivier, de typische huizen en de andere oever. Hier daalt u via kleine trappen en middeleeuwse steegjes af tot in de wijk Ribeira met zijn terrasjes en pittoreske plekjes. Het loont de moeite hier even te blijven om de sfeer op te snuiven en de rivier met de brug Ponte D. Luís en de andere oever te bewonderen voordat u een boottocht onder de zes bruggen van Porto maakt. Nadat u vanaf de rivier de typische huizen en de kerktorens heeft gezien, kunt u het gouden interieur van de kerk Igreja de S. Francisco bezoeken. In de buurt zijn er nog meer kerken en monumenten met azulejos op de gevels en u kunt er ook het beursgebouw Palácio da Bolsa bezoeken. Vlakbij de rivier vertrekt de tram die u naarFoz brengt, waar u een wandeling kunt maken en gezonde zeelucht inademt. Daar begint ook de Avenida da Boavista. Niet ver hier vandaan bevindt zich het museum Serralves, met zijn tuinen om doorheen te wandelen of uit te rusten, waar u exposities van hedendaagse kunst kunt bezoeken. Het museum is ontworpen door Álvaro Siza Vieira, een van de belangrijkste architecten van de Escola de Arquitetura do Porto die de Pritzker-prijs heeft gewonnen.

Vlak bij de Rotunda da Boavista bevindt zich het concertgebouw Casa da Música, dat zich onderscheidt door zijn architectonische vorm en cultureel programma. In dit stadsdeel kunt u goed winkelen. Winkels vindt u ook aan de Avenida dos Aliados. Onderweg zijn er de tuinen van het Palácio de Cristal, met nog een panoramisch uitzicht over de rivier, en het Museu Soares dos Reis. Cordoaria is een tuin vol met standbeelden, omgeven door kerken en andere monumenten. Het loont de moeite de trappen van de Torre dos Clérigos te beklimmen om te genieten van nog een ander uitzicht over Porto. In de buurt van de Torre bevindt zich de boekenwinkel livraria Lello die een inspiratiebron vormde voor de Harry Potter verhalenreeks. U loopt dan te voet verder tot aan de Avenida dos Aliados, voorbij winkels en art nouveau-gebouwen. Na deze laan te hebben bezocht gaat u verder naar de Rua de Santa Catarina, een autovrije winkelstraat, waar u onbezorgd kunt winkelen. Het Café Majestic is de ideale plek om een pauze in te lassen.

U kunt nu de zuidelijke oever van de rivier met de portwijnkelders bezoeken en proeven van deze wijn in zijn bijzondere omgeving. In Ribeira kunt u de brug Ponte D. Luís te voet oversteken en bewonderen. Vanaf deze oever heeft u een van de mooiste uitzichten over Porto. U kunt ook de kabelbaan van Gaia nemen, die aan deze kant van de rivier op en neer gaat.

Op gastronomisch gebied is deze oever een goede keuze, maar ook in Ribeira is er een uitgebreid aanbod aan restaurants en terrasjes. In Foz kunt u bovendien genieten van een prachtig zeezicht. Hoewel de gastronomie van Portugal de toeristen overal verrast, is dit nog meer het geval in Porto en Noord-Portugal. In om het even welk restaurant, van het meest verfijnde tot het meest volkse, kunt u genieten van een heerlijke maaltijd met een uitstekende Douro-wijn of een verfrissende vinho verde, de typische wijn uit deze regio.

Openbaar vervoer in Porto

Het openbaar vervoer in Porto is efficiënt en uitgebreid. Je kunt gebruikmaken van metro’s, trams, bussen en lokale treinen. In het centrum kun je veel bezienswaardigheden te voet bereiken. Verblijf je buiten het centrum, dan is de metro het handigst. Je plant je reis gemakkelijk met Google Maps. Een enkele rit in het centrum kost €1,20* (plus eenmalig €0,60* voor een oplaadbare pas). Een dagkaart kost €4,15*.

Wil je meer van de omgeving zien? Huur een auto en maak een rondreis door Portugal. Rijd bijvoorbeeld van Porto naar Faro, bezoek de mooiste stranden van Portugal of ontdek deze geweldige plekken in Portugal.

Praktische informatie

  • In Portugal betaal je met de euro. Het is gebruikelijk om in restaurants 10% fooi te geven. Ook taxichauffeurs en kamermeisjes maak je blij met een tip.
  • In Portugal is het altijd één uur vroeger dan in Nederland.
  • De officiële taal is Portugees, maar op toeristische plekken spreekt men ook Engels.
  • Het algemene noodnummer is 112.

Hotels Porto

Vind hier de beste deals voor hotels in Porto.

Auto huren in Porto

Vergelijk hier de prijzen voor autoverhuur in Porto.

 

Bron: visitportugal.com, wikedpedia