Vliegtickets te goedkoop?

Er is de laatste tijd veel discussie over de prijs van vliegtickets. Men vindt dat ze te goedkoop zijn tov een trein of bus verbinding. Helaas wordt er dan nooit gesproken over de misschien wel te hoge prijzen voor de bus en de trein. In vele omringende landen is juist het openbaar vervoer goedkoper omdat het zoals gezegd “openbaar”en dus voor iedereen toegankelijk dient te zijn.

Het milieu is in het merendeel de reden dat men vindt dat de tickets te goedkoop zijn. Mensen vliegen te veel, te vaak of onnodig. Niemand heeft het over het feit dat veel mensen zich niet realiseren dat luchtvaart ons welvaart heeft gegeven. Waar vroeger alles per schip ging en het maanden kon duren is de wereld nu snel met elkaar verbonden. Dit geldt niet alleen voor vracht maar ook voor personen vervoer.

Vakantie reizen is een aanzienlijk deel, en als je mensen vraagt of ze dan niet ver op vakantie willen gaan tbv minder vliegen is het antwoord meestal: ik vlieg maar een keer per jaar dus dat zal wel meevallen. Als je puur naar het milieu kijkt is niet vliegen, geen auto rijden, geen produkten gebruiken die niet duurzaam zijn geproduceert een deel van de oplossing. Maar ja wie zal deze factoren in zijn geheel toepassen? En meer mensen betekent ook meer produktie en meer reisbewegingen. Dus meer milieu belasting.

Waarom dan vooral over te goedkope vliegtickets praten? Dit is een makkelijk onderwerp wat voor iedereen zichtbaar is en meestal is het makkelijk om dit af te schuiven. Ondertussen bestellen we massaal te goedkope produkten uit China, en wie vraagt zich af wat dit voor het milieu doet? Produktie, transport van China naar Europa, dan nog eens de diverse transportbusjes om het uiteindelijk te bezorgen bij de ontvanger, die is meestal niet thuis en de bezorger rijdt de dag erna nog maar eens en dat vaak voor 1 t shirt of nog kleiner prularia. Het is zo goedkoop dat je vaak hoort “is het niks gooi ik het gewoon weg”. Hoezo belastend en onnodig? In plaats van het roepen van te goedkope tickets dient men eerst bij zichzelf na te gaan wat doe ik wat het milieu nadelig beïnvloedt. Helaas is dat een illusie. Het is veel makkelijker mee te praten met mensen die negatief over de luchtvaart praten maar ondertussen wel gebruik maken van alle voordelen die de luchtvaart inmiddels heeft voortgebracht.

De prijs van vliegtickets moet wat ons betreft net zoals andere dingen in het leven markt conform zijn en blijven en niet met zogenaamde milieu taxen worden opgehoogd.