Berlijn Brandenburg Airport (BER)

Berlijn Brandenburg Airport (IATA afkorting: BER), ook bekend als “Willy Brandt Airport” is de nieuwe luchthaven van Berlijn, die is geopend op 31 oktober 2020, zo’n 9 jaar later dan gepland en tijdens de coronacrisis. Op 8 november 2020 is de verhuizing vanuit Berlijn Tegel Airport afgerond. Er zijn 3 passagiersterminals, waarbij terminal 5 de oude terminal van Berlijn Schönefeld Airport is. Terminal 5 zal gesloten worden als terminal 3 naar verwachting rond 2030 zal openen.

De nieuwe luchthaven zal het vliegverkeer bij Berlijn flink doen groeien. Condor, Eurowings, Easyjet en Ryanair zijn de belangrijkste gebruikers van het vliegveld. Ook zegt Lufthansa hier flink te willen uitbreiden, maar een nieuwe ‘hub’ van Lufthansa wordt het voorlopig nog niet (ook door de coronacrisis). De KLM en Easyjet vliegen tussen Amsterdam en Berlijn.

Vliegen naar Berlijn Airport

Voor vliegtickets naar Berlijn Brandenburg Airport ga je natuurlijk naar Vliegdiscounter. Zo vind je altijd de voordeligste tickets. Deze website heeft vaak goede aanbiedingen en kan goedkoper vliegtickets aanbieden dan luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Berlijn: 661 kilometer
  • Vliegtijd: ongeveer 1 uur en 15 minuten
  • Tijdsverschil met Nederland: geen (GMT +1)
  • Berlijn Brandenburg Airport ligt 20 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Berlijn.

Trein

Vliegveld Berlijn Brandenburg heeft goede treinverbindingen tussen het vliegveld en het centrum van Berlijn. Het Berlijn Brandenburg Airport railway station heeft 6 sporen. De S-Bahn is aangesloten op vliegveld Berlijn Brandenburg met lijnen S9 en S45, evenals de lijnen EuroCity, InterCity, Intercity-Express en Regional-Express. Er zijn ook treinen naar Potsdamer Platz en Berlin Südkreuz (zo’n 20 minuten).

Airport Express treinen

Er rijden 3 soorten Airport Express treinen die in totaal 4x per uur richting het centrale treinstation van Berlijn rijden; Berlin Hauptbahnhof (reistijd 30 minuten). Flughafen Express (FEX), dat het vliegveld 2x per uur verbindt, stopt bij Ostkreuz en Gesundbrunnen. Je kunt ook treinen RE7 (richting Dessau) en RB14 (richting Nauen) nemen, ook deze twee treinen rijden naar het centrale treinstation van Berlijn maar via Ostkreuz, Ostbahnhof, Alexanderplatz, Friedrichstraße, Hauptbahnhof, Zoologischer Garten en Charlottenburg. De RE7 en de RB14 rijden 1x per uur, de reistijd verschilt niet veel van de FEX trein.

Bus

Er zijn een aantal Express bussen op Berlijn Airport Brandenburg. Bus X7 rijdt iedere 5 minuten van terminal 1/2, via terminal 5 naar U-Rudow, het metrostation dat op halte U7 ligt. Het is dan nog 24 haltes (1 keer overstappen) naar de Kurfürstendamm, maar uiteraard zijn er ook andere overstapmogelijkheden op het uitgebreide netwerk van Berlijn. Bus X71 rijdt iedere 20 minuten vanaf terminal 1/2, via terminal 5, U-Rudow, Johannisthaler Chaussee naar U Alt-Mariendorf. Dan is er nog bus BER1 dat 1x per uur vanaf terminal 1 direct naar Steglitz City hall (reistijd 45 minuten, tickets kopen in de bus). BER2 rijdt in 55 minuten, 15 keer per dag, vanaf terminal 1/2, via terminal 5 naar Potsdam Central Station.  Ook hier koop je de tickets in de bus.

Verder zijn er nog regionale bussen 163164 en 171. Ze rijden iedere 20 minuten vanaf terminal 5 naar S Schöneweide (163), S Köpenick (164) en 171 (U Hermannplatz).

Taxi

De taxi zou in een goed half uur en voor circa 45 Euro moeten rijden tussen het vliegveld en het centrum van Berlijn. Je kunt ook een taxi vooraf boeken via Luchthaven vervoer. Dan kun je vanaf Berlijn Airport met een chauffeur die op jou wacht comfortabel en veilig naar jouw adres rijden. Er is geen gedoe met geld en je weet zeker dat jouw taxi er is. Je geeft slechts het vluchtnummer door waardoor bij vertraging of bij een eerdere aankomsttijd, de chauffeur hier rekening mee kan houden.

Autoverhuur op Brandenburg Airport

Auto huren in Berlijn? Via Rentalcars huur je een auto inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Hotels in overvloed

Wil je Leipzig en omgeving eens goed verkennen dan heeft u wel een paar dagen nodig. De omgeving biedt uitstekende hotels in diverse prijsklasse. De beste prijzen vergelijkt u momenteel bij Booking.com